Netcongestie in Overijssel

Netcongestie, ofwel de overbelasting van het elektriciteitsnet, is een groeiend probleem in de provincie Overijssel. Met prachtige natuur, bloeiende industrie en groeiende populatie, staat Overijssel voor een flinke uitdaging om de stijgende energievraag bij te houden. Gelukkig zijn er oplossingen voor de problemen die voortkomen uit netcongestie. Deze combinatie van tijdelijke, kortstondige en toekomstbestendige maatregelen moet helpen om de netcongestieproblematiek in Overijssel terug te dringen.

  1. Problemen veroorzaakt door netcongestie
  2. Oplopende netcongestieproblematiek
  3. Hoe jij kan helpen?
  4. Overijssel in het (net)nieuws

Problemen veroorzaakt door netcongestie

Stagnatie van duurzame energieprojecten

Overijssel is vastbesloten om groene energie te stimuleren. Echter, netcongestie vertraagt nieuwe projecten voor wind- en zonne-energie in de provincie. Dit belemmert de overgang naar duurzame energie.

Beperkte energiecapaciteit voor bedrijven

Bedrijven in Overijssel ondervinden problemen bij het verkrijgen van voldoende capaciteit om nieuwe projecten op te zetten, uit te breiden of de productie te verhogen. Dit is een groot probleem voor de industrie, omdat dit het groeipotentieel en de economische groei beperkt.

Betrouwbaarheid van het energienetwerk

Netcongestie kan leiden tot stroomstoringen. Dit probleem treft zowel huishoudens als bedrijven in Overijssel. Het beïnvloedt namelijk de betrouwbaarheid van de energievoorziening. Hier wil je op kunnen vertrouwen. Een toekomstbestendige oplossing voor de netcongestieproblematiek is daarom noodzakelijk.

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Oplopende netcongestieproblematiek

Recent heeft netbeheerder Enexis de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de hoogte gebracht over enkele nieuwe gebieden waar netcongestie optreedt. Deze melding geldt ook voor grote delen van Overijssel. Hierdoor kampen ondernemingen met problemen op piekmomenten. Enexis onderzoekt oplossingen om de netcongestie te verlagen. Op de schaarstekaart van Enexis staat welke delen van Overijssel te maken hebben met deze problematiek. 

Hoe jij kan helpen?

Overijssel heeft de steun van inwoners en bedrijven nodig om netcongestie aan te pakken en de overgang naar duurzame energie te bevorderen. Door bewust om te gaan met energie en te investeren in groene technologieën, dragen we allemaal bij aan een duurzamere toekomst. Denk hier aan het gebruiken van energie tijdens daluren of het gebruik van batterijopslag om slim om te gaan met opgewekte energie.

Wilt je jouw bedrijf voorzien van extra capaciteit? Met de Kiwatt Batterij heb je de mogelijkheid om de energie van jouw zonnepanelen op te slaan of de energie van uw energieleverancier tijdens daluren tijdelijk te bewaren. De Kiwatt Batterij kan door jou worden ingezet wanneer je behoefte hebt aan extra netcapaciteit of je een teruglever beperking hebt. Twijfel je welke batterij-oplossing het beste aansluit bij jouw eisen? Maak eenvoudig gebruik van onze Quick Scan en ontdek direct welke batterij jou kan helpen om de belasting van het elektriciteitsnetwerk in Overijssel te verminderen.

Overijssel in het (net)nieuws

Stroomnetwerk Overijssel vol, bedrijven in de wachtrij

Het elektriciteitsnetwerk in Overijssel is momenteel zo overbelast dat netbeheerder Enexis tijdelijk geen nieuwe bedrijven meer kan aansluiten. Sommige bestaande bedrijven zullen ook voorlopig niet kunnen uitbreiden. Lees meer.

Enexis brengt effect netcongestie bedrijven in beeld

Recente mediaberichten hebben gewezen op het toekomstige tekort aan elektriciteit voor nieuwe aansluitingen en contractuitbreidingen in Overijssel, waarbij Zwolle ook wordt beïnvloed. Lees meer.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Overijssel.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FOverijssel
Kan ik als nieuwe grootverbruiker nog steeds aansluiten op het net in Overijssel?

Als gevolg van netcongestie moet Enexis soms 'nee' verkopen aan nieuwe grootverbruikers. Het is belangrijk om vroegtijdig contact op te nemen met de netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe kan batterijopslag helpen bij het verminderen van netcongestie?

Door gebruik te maken van batterijopslag, zoals de Kiwatt Batterij, kun je energie opslaan tijdens daluren en deze gebruiken wanneer de vraag hoger is. Dit vermindert de belasting op het net tijdens piekuren en helpt bij het stabiliseren van het netwerk.

Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor nieuwe projecten in Overijssel?

Door netcongestie kunnen nieuwe projecten en uitbreidingen vertraging oplopen of zelfs geen doorgang vinden omdat er niet genoeg capaciteit is om ze aan te sluiten op het net.

Wat is netcongestie en waarom is het een probleem in Overijssel?

Netcongestie in Overijssel betekent dat het elektriciteitsnetwerk de groeiende vraag naar elektriciteit niet kan bijhouden, wat vooral impact heeft op bedrijven en nieuwe huishoudens. Dit kan leiden tot beperkingen in de energievoorziening en -teruglevering.

Wat betekent flexibel vermogen voor mijn bedrijf?

Flexibel vermogen houdt in dat je als bedrijf tijdelijk extra capaciteit kunt bieden of gebruiken, afhankelijk van de behoefte. Dit helpt om pieken en dalen in het energiegebruik te managen, wat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.