Netcongestie in

Noord-Brabant

Netcongestie, vergelijkbaar met het verkeer op een drukke marktstraat tijdens de jaarlijkse Brabantse kermis. Op dat moment willen alle feestvierders genieten van de attracties en lekkernijen, wat kan leiden tot een overbelasting van de straat en toegangswegen. Net zoals het elektriciteitsnet dat soms te maken heeft met overmatige vraag, wat kan leiden tot een knelpunt in de energievoorziening. De oplossing? Onder andere congestiemanagement, waardoor inzichtelijk wordt hoe en maar vooral wanneer energie soepel door het netwerk kan stromen.

  1. Netcongestie: stroom in een polonaise
  2. En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht
  3. Noord-Brabant in het (net)nieuws 

Netcongestie: stroom in een polonaise

Vergelijkbaar met andere regio's in Nederland, hebben zich ook in Brabant uitdagingen voorgedaan op het elektriciteitsnetwerk. Zowel de vraag naar elektriciteit als de toevoer ervan stuiten op flinke obstakels. Ondanks aanzienlijke inspanningen van de netbeheerder, blijft het gebrek aan beschikbare netcapaciteit een uitdaging die niet snel opgelost kan worden.

De opkomst van warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de elektrificatie van de industrie heeft het hoogspanningsnet in Noord-Brabant onder druk gezet, waardoor deze nu overvol zit en volledig vastloopt. Dit resulteerde juni vorig jaar in een stop voor nieuwe zakelijke aansluitingen.  

“Dit betekent dat ondernemingen in zowel Brabant als Zeeland rekening moeten houden met aanzienlijke wachttijden, variërend van lang tot zeer lang, wanneer zij een nieuw verzoek indienen bij het netbedrijf.”

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht

Nu, ruim een jaar later, zijn er zowel goede als minder goede ontwikkelingen geweest. Het minder positieve nieuws; hoewel we wat ruimte hebben ontdekt op het net, is dit helaas verre van toereikend om aan de groeiende behoefte aan netcapaciteit voor bedrijven te voldoen. Dit betekent dat ondernemingen in zowel Brabant als Zeeland rekening moeten houden met aanzienlijke wachttijden, variërend van lang tot zeer lang, wanneer zij een nieuw verzoek indienen bij het netbedrijf. Hierdoor ontvangen nieuwe percelen niet de benodigde stroom van het net, moeten nieuwbouwprojecten wachten op aansluiting en is het niet mogelijk voor bedrijven om overtollige stroom van zonnepanelen op hun daken terug te leveren aan het net. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de ongewenste gevolgen die zich voordoen.

De positieve ontwikkelingen zijn er ook. Steeds meer bedrijven begrijpen het probleem en werken aan oplossingen. Denk aan slimmer gebruik van het stroomnet, het ontwikkelen van off-grid systemen en zelfs het gebruik van waterstof als andere vorm van energie. Het is zeker niet makkelijk, maar het ondernemerschap van Brabant brengt al nieuwe oplossingen op gang. Om te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt op drukke momenten, is congestiemanagement noodzakelijk. Het opslaan van stroom in eigen batterijen kan ook een oplossing zijn.

Noord-Brabant in het (net)nieuws

Volledige benutting van elektriciteitsnetwerken in Brabant en Limburg: Laatste toewijzing van beschikbare capaciteit

De elektriciteitsnetwerken in Brabant en Limburg zijn momenteel maximaal belast. Bedrijven in deze regio's hebben geen mogelijkheid meer voor nieuwe aansluitingen. Zelfs de extra capaciteit die vorig jaar werd gecreëerd via congestiemanagement is volledig benut. 

Gemeenten in Brabant wekken zelf duurzame energie op om energietransitie te behouden

In een strategische zet bundelen zeven Brabantse gemeenten hun krachten om gezamenlijk wind- en zonneparken te ontwikkelen, waarmee ze duurzame elektriciteit kunnen genereren. De oprichting van het Publiek Ontwikkelbedrijf stelt hen in staat om actief de leiding te nemen in de eigen energietransitie. Hiermee zetten ze een belangrijke stap richting een duurzame toekomst, waarbij ze zelf het roer in handen nemen. Lees meer.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Friesland.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FNoord-Brabant
Kan ik als nieuwe grootverbruiker nog steeds aansluiten op het net in Noord-Brabant?

Als gevolg van netcongestie moet Enexis soms 'nee' verkopen aan nieuwe grootverbruikers. Het is belangrijk om vroegtijdig contact op te nemen met de netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.

Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor nieuwe projecten in Noord-Brabant?

Door netcongestie kunnen nieuwe projecten en uitbreidingen vertraging oplopen of zelfs geen doorgang vinden omdat er niet genoeg capaciteit is om ze aan te sluiten op het net.

Hoe kan batterijopslag helpen bij het verminderen van netcongestie?

Door gebruik te maken van batterijopslag, zoals de Kiwatt Batterij, kun je energie opslaan tijdens daluren en deze gebruiken wanneer de vraag hoger is. Dit vermindert de belasting op het net tijdens piekuren en helpt bij het stabiliseren van het netwerk.

Wat is netcongestie en waarom is het een probleem in Noord-Brabant?

Netcongestie in Noord-Brabant betekent dat het elektriciteitsnetwerk de groeiende vraag naar elektriciteit niet kan bijhouden, wat vooral impact heeft op bedrijven en nieuwe huishoudens. Dit kan leiden tot beperkingen in de energievoorziening en -teruglevering.

Wat betekent flexibel vermogen voor mijn bedrijf?

Flexibel vermogen houdt in dat je als bedrijf tijdelijk extra capaciteit kunt bieden of gebruiken, afhankelijk van de behoefte. Dit helpt om pieken en dalen in het energiegebruik te managen, wat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.