Netcongestie in Zeeland

In Zeeland, met zijn uitgestrekte kustlijnen en levendige steden, ervaren we een groeiende vraag naar elektriciteit en een toenemende opwekking uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Deze positieve ontwikkelingen brengen echter ook uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van netcongestie.

  1. Stroomstop in Zeeland
  2. Grootverbruikers in de knel
  3. Oplossingen voor netcongestie
  4. Kiwatt biedt een oplossing op maat
  5. Zeeland in het (net)nieuws

Stroomstop in Zeeland

De stroomstop in Zeeland wordt veroorzaakt door de enorme vraag naar elektriciteit, met een aanvraag van 3,5 gigawatt extra vermogen. Dit overstijgt het huidige verbruik en vermogen en heeft geleid tot een wachtlijst voor nieuwe aansluitingen en capaciteitsuitbreidingen voor grootverbruikers. Bedrijven in Zeeland moeten dus op zoek naar andere manieren om aan hun verhoogde energievraag te voldoen.

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Grootverbruikers in de knel

Hierdoor is er momenteel geen ruimte voor nieuwe grootverbruikers zoals bedrijven, scholen, ziekenhuizen en laadvoorzieningen om aangesloten te worden op het net of om hun bestaande capaciteit uit te breiden. Deze grootverbruikers kampen hierdoor vaak met ernstig beperkte transportmogelijkheden.

“Dit overstijgt het huidige verbruik en vermogen en heeft geleid tot een wachtlijst voor nieuwe aansluitingen en capaciteitsuitbreidingen voor grootverbruikers.”

Oplossingen voor netcongestie

TenneT overweegt congestiemanagement om tijdelijk minder stroomafname mogelijk te maken. Een spoedoverleg met Stedin heeft geleid tot concrete stappen, waaronder overleg met Energieraad Zeeland en onderzoek naar gevolgen en oplossingen met betrokken partijen zoals VNO-NCW en de provincie Zeeland.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot congestiemanagement in Zeeland door netbeheerder TenneT, waarbij afspraken worden gemaakt met verschillende partijen om tijdelijk minder elektriciteit van het net af te nemen tegen een vergoeding. Dit is goed nieuws voor grootverbruikers met aansluitingen van meer dan 3x80 Ampère die wachten op extra transportvermogen. Het resultaat van dit onderzoek wordt later in 2024 verwacht, waarbij beschikbaar transportvermogen wordt toegekend op basis van de volgorde van de wachtlijst. Dit is wel een zeer tijdelijke oplossing, waar een groot deel van de bedrijven (nog) niet mee geholpen is.

Kiwatt biedt een oplossing op maat

Kiwatt staat klaar om bedrijven in Zeeland te ondersteunen met op maat gemaakte oplossingen voor netcongestie. Met de Kiwatt Batterij kan overtollige energie opgeslagen worden. Dit kan goedkope energie van het net zijn, maar ook zonne-energie die niet gebruikt wordt, kan zo lang worden opgeslagen in de Kiwatt Batterij. Deze energie kan vervolgens vrij worden ingezet.

De Kiwatt Batterij is een betrouwbare en consistente energiebron voor bedrijven die door netcongestie niet aan hun energievraag kunnen voldoen. Bovendien kan de batterij worden ingezet om piekbelastingen op het net te verminderen, wat de stabiliteit ervan ten goede komt.

Samen kunnen we netcongestie in Zeeland aanpakken en bouwen aan een duurzame toekomst. Wil je meedoen? Ontdek hoe je kunt bijdragen aan oplossingen door de Quick Scan in te vullen, vraag direct een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie. Laten we samen werken aan een energieke toekomst voor Zeeland.

Zeeland in het (net)nieuws

Ook Zeeuwse stroomnetwerk zit vol, grootverbruikers komen op wachtlijst

Grote bedrijven in Zeeland wachten op nieuwe stroomaansluitingen omdat het elektriciteitsnet vol zit, volgens netbeheerder TenneT. De groeiende vraag naar stroom voor waterstoffabrieken en industrie overtreft de capaciteit van het net. Lees meer.

Tientallen Zeeuwse ondernemers uiten zorgen over vol stroomnet

Ondernemers in Zeeland maken zich zorgen over het bereiken van maximale capaciteit op het elektriciteitsnet voor grootgebruikers. Lees meer.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Zeeland.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FZeeland
Hoe kan ik bijdragen aan het verminderen van netcongestie?

Je kunt bijdragen aan het verminderen van netcongestie door je energieverbruik te optimaliseren, gebruik te maken van batterijen om energie op te slaan en deel te nemen aan initiatieven voor energie-efficiëntie.

Hoe lang zal de wachtlijst naar verwachting zijn voor nieuwe aansluitingen en capaciteitsuitbreidingen in Zeeland?

De duur van de wachtlijst varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de uitkomsten van het congestiemanagementonderzoek van netbeheerder TenneT en de vrijgekomen beschikbaarheid van transportvermogen door het uitbreiden van het energienet.

Waarom is er momenteel een stroomstop in Zeeland?

De stroomstop in Zeeland wordt veroorzaakt door een aanzienlijke toename van de vraag naar elektriciteit, wat resulteert in een wachtlijst voor nieuwe aansluitingen en capaciteitsuitbreidingen voor grootverbruikers.

Wie wordt het meest getroffen door netcongestie?

Grootverbruikers zoals bedrijven, scholen, ziekenhuizen en laadvoorzieningen ervaren momenteel ernstige beperkingen in hun transportmogelijkheden vanwege netcongestie.